alpper9's Journal, 15 September 2020

Bu sıralar kadınlar tarafından nasıl ağırlık sporuna başlayacaklarına dair çok gönderi görüyorum. Ben de buna dair bir kaç şey yazmak istedim.

Öncelikle neden ağırlık çalışılması gerektiğini açıklayayım. Hani herkes oturduğu yerden daha fazla kalori yakmaya çalışıyor ya. İşte bunun bir yolu var. Neden iki insan aynı kiloda, aynı yaşta, aynı boyda olmasına rağmen farklı kalori harcıyorlar? Bunun sebebi kas kütlesinin farklı miktarda olması. Kas miktarınız ne kadar fazlaysa o kadar fazla kalori harcarsınız. Kısacası metabolizmanız o kadar hızlıdır.

Erkeklerin hedefleri ve eksik gördüğü yerler kişiden kişiye çok değiştiği için ve programların çok değişiklik gösterdiği için erkeklere dair bir program yazamam. Fakat kadınların istekleri daha belli kalıpta olduğu için böyle bir şey yazmak istedim. Benim bu yazacağım program haftada 3 gün, full body yani tüm vücut antrenmanı diye bilinen antrenmanlardan olacak. Kadınların en çok odaklandığı nokta alt vücut olduğu için ve aynı zamanda en büyük kas grubu da bacaklar olduğu için bacak hareket sayısı daha fazla olacak. Aynı zamanda diğer bölgelere de en azından çalıştırmış olacaksınız. Yeni başlayan kişilerin yüksek kilo kullanarak yapmasını önermiyorum. Çünkü yüksek kilo demek daha zor hareket formu ve daha çok yanlış yapmak demek yeni başlayan için. Genel olarak hareketleri 3-4 set, 15-20 tekrar yapabilirsiniz. Ağırlık ekledikçe ilerleyen zamanlarda 10-12 tekrara kadar düşürebilirsiniz.

Squat,
Hip thrust,
Romanian deadlift, bunlar alt vücut için olan temel hareketlerdir. Ön/arka bacak ve kalçayı çalıştırabilirsiniz bunlarla.

Şınav,
Dumbell Row,
Dumbell shoulder press,
Biceps curl ve Dumbbell skull crusher ile de üst vücudu çalışabilirsiniz.

Bu programda bacak,sırt,göğüs,omuz,kol hepsini çalıştırmış oluyorsunuz. Şınav eğer normal şekilde zor geliyorsa dizleriniz yerde yapabilirsiniz. O da zor geliyorsa, duvar şınavı yapabilirsiniz. Şınavda başlangıçta 10-15 tekrar yapmak zor olacağından, hedefiniz maksimum tekrar yapmak olsun. Yine örneğin diğer hareketlerde de zorlanıyorsanız 15 tekrar çıkarmakta, hedefiniz 3 set boyunca yapabildiğiniz kadar tekrar yapmak olsun.

Normalde sadece alt vücut bile kendi başına bir gün ayrılabilecek bir bölgedir. Fakat spora yeni başlayan biri çok sert antrenman yapamayacağından bunların hepsini bir günde yapabilir diye düşünüyorum. Zaten alışana kadar hareketleri tam formunda yapamayacağından, usta bir sporcu gibi yorulmaz bu programda.

Diet Calendar Entry for 15 September 2020:
3197 kcal Fat: 88.54g | Prot: 169.61g | Carb: 420.19g.   Breakfast: Salatalık, Domatesler, Yumurta, Migros Kepekli Pirinç. Lunch: Tavuk Göğüs Eti, Zeytinyağı, Migros Kepekli Pirinç, Kırmızı Domates, Salatalık. Dinner: Ceviz, Tavuk Göğüs Eti, Migros Jasmine Pirinç. Snacks/Other: Yumurta, Eti Lifalif Yulaf Ezmesi, Ceviz, Eti Lifalif Yulaf Ezmesi. more...

36 Supporters    Support   

1 to 20 of 21
Comments 
Çok teşekkürlerr✨kafam karışıktı çok iyi oldu bu yazı, hemen ss aldım  
15 Sep 20 by member: ndy4
Cok teşekkürler bilgiler için 🤗 Haftada 3 gün yeterli mi ? Ben her gün gitmeyi planlıyordum. Birde o yazdıklarınız spor salonunda bulunan aletlerin isimleri mi ? Hani su bacağı agirlikla yukari kaldir. Kollari agirlikla ac kapa aleti falan var. Bunlar mi yani yapmamiz gerekenler? 
15 Sep 20 by member: 🌼 Handan 🌼
Aletlerin ismi değil hareketlerin ismi. Bunları serbest ağırlık yani dambıl ile de yapabileceğiniz gibi spor salonundaki makinelerle de yapabilirsiniz. Örneğin shoulder press denen hareketi hem elinize dambıl alıp yapabilirsiniz hem de tercihinize bağlı olarak omuz makinesinde çalışabilirsiniz.  
15 Sep 20 by member: alpper9
Ndy4 rica ederim 😊 bu arada Handan Hanım her gün ağırlık çalışmak, daha doğrusu aynı kas gruplarını üst üste çalışmak istenilen bir şey değildir. O yüzden bir gün ara vermek dinlenmeniz için iyi olacaktır.  
15 Sep 20 by member: alpper9
Burada görmek istediğimiz hareketler bunlar 😌 fırsat buldukça önerilerini paylaşmaya devam edersen, sevinirim. Teşekkür ederim Alper :) 👍 
15 Sep 20 by member: Hürriyet8
Cok teşekkür ederim Alper bey. Dedikleriniz aklımda 👍😊 
15 Sep 20 by member: 🌼 Handan 🌼
Bide bisey sorucam. Yemek olayını spordan önce mi sonra mi yapmalıyım? Mesela herhangi bir et yada sebze yemeğinin yanında pilav yada makarnayı serbest yiyebilir miyim ? Dozu ayarı nasıl olmalı ? 
15 Sep 20 by member: 🌼 Handan 🌼
Serbest derken pilav makarna yiyebilirsiniz evet. Porsiyonu ayarladıktan sonra bunlardan korkmaya gerek yok. Yeme işini spordan 2-3 saat önce halletmeniz iyi olur. Dolu mideyle spor yapmanızı tavsiye etmem.  
16 Sep 20 by member: alpper9
Rica ederim Hürriyet8☺️ 
16 Sep 20 by member: alpper9
Alper, yine ben geldim bişey sorucam sana🙈 ben normalde öğleden sonda spora gidiyorum ama bu ara sabah gitmem gerekiyor sence sabah kahvaltı yapıp mı gitmeliyim yoksa sadece kahveyle kuruyemiş mi yiyip gitmeliyim? 
16 Sep 20 by member: cagla6759
eğer kahvaltı yaptıktan sonra 1.5-2 saat bekleyemeyeceksen aç karnına git. Kuruyemişi yer yemez gitmeni tavsiye etmem faydalanamazsın çünkü o yediğinden. Daha midende sindirimi devam eder onun. 
16 Sep 20 by member: alpper9
Dimi ben de öyle duymuştum sana da bi sorayım dedim çünkü her kafadan bir ses çıkıyor biliyorsun. Çok teşekkür ederim☺️ 
16 Sep 20 by member: cagla6759
Rica ederim Çağla. Teşekkür ederim Osdila beğendiğine sevindim ☺️ 
16 Sep 20 by member: alpper9
Osdila, dinleyenlere anlatın bence😂 mesela ben tüm kıymetli bilgilere açığım🙃 
16 Sep 20 by member: cagla6759
Dukan diyetine başladım ve 3 gün saf proteinle beslendim. Şimdi seyir evresine geçeceğim. Chole ting egzersizleri yapıyorum, 25 dakika da bisiklet çeviriyorum. Dukan diyette karbonhidrat yok yani low karbon diyeti benzeri. Bu kadarcık spor mevcut kasları eritir mi? Spor sonrası karbonhidrat mı yemeli 
16 Sep 20 by member: ayseee34
Spor yapmaya başladıktan 45 dk sonra yağ yanmaya baslar gibi birşey okudum ne kadar doğru bilmiyorum 45 dk nin altında yapilan bi spor örneğin eliptik bisiklet etkili olmuyor mu yeni basladim yarim saatin üzerine cikamiyorum henüz  
25 Sep 20 by member: gulsa06
sporda yağ yakımı değil, kalori yakımı olur ve gün içinde aldığınız kaloriden fazlasını yakarsanız yağ kaybedersiniz. şu kadar egzersiz şu kadar yağ yaktı denmez o yüzden. 
25 Sep 20 by member: hannahornott
Teşekkürler hanna 
26 Sep 20 by member: gulsa06
alt vücut günlerimde squat, deadlift, hiptrust vs. için 10 kg kullanıyorum. üst vücut yaparken iki kola ayrı 3.5 kg kullanıyorum. 1.72 boyunda 45 kiloyum kilo almaya çalışıyorum diyetisyen eşliğinde. bu ağırlıklarla ne kadar süre devam edebilirim en fazla? 2 aydır ağırlık antrenmanı yapıyorum ağırlıkları arttıra arttıra şimdi bunlara geldim ama evde başka kullanacak şey bulamıyorum. tavsiye var mı? 
12 Oct 20 by member: hannahornott
squat ve hipthrust formun nasıl? eğer hissederek yapıyorsan ve 10-15 tekrar yaptığın halde yetersiz gelirse biraz daha artırabilirsin. 
12 Oct 20 by member: alpper9

     
 

Submit a Comment


You must  sign in to submit a comment
 

Other Related Links

Members



alpper9's weight history


Get the app
    
© 2024 FatSecret. All rights reserved.